منتفی شدن انتقال پرونده ایران از شورای حکام به شورای امنیت
به گزارش بازی های فکری، گزارش تازه مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد که ذخائر اورانیوم ایران تا 10 برابر از حد توافق شده در برجام افزایش یافته است.
این گزارش در حالی منتشر می گردد که جمهوری اسلامی ایران شاهد خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، اعمال مجدد تحریم ها و همچنین ناتوانی کشورهای اروپایی در اجرای تعهداتشان بوده است. در نتیجه این تحولات تهران در چارچوب توافق هسته ای و مفاد آن گام های پنج گانه ای را به منظور کاهش تعهدات برجامی برداشت. ایران همچنین به طرف های برجام اطمینان داد که در صورت اجرایی شدن این توافق به سرعت کاهش تعهدات را لغو و بار دیگر به طور کامل آن را از سر خواهد گرفت. حتی قبل از بازدید بازرسان آژانس ایران همیشه گزارشات دقیقی را در مورد فعالیت های خود اعم از سطح غنی سازی، میزان آب سنگین و غیره اعلام می کرد. گزارش جدید آژانس نیز بر اساس مشاهدات این سازمان و امکانی است که ایران آن را فراهم نموده است. در سفر اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز شاهد فرایند مثبتی و مفید همکاری های تهران و آژانس بودیم که متعاقبا بیانیه ای صادر شد و دسترسی دو مکان مورد نظر برای آژانس به منظور بازدید از آن فراهم شد. ایران به هر حال می بایست در نهایت همین راستا را در راه تعامل با آژانس در پیش می گرفت تا مانع نزدیک شدن و همسویی آژانس با آمریکا و کشورهای عضو برجام می شد. با توازنی که ایران برقرار کرد خوشبختانه احتمال رفتن پفراینده ایران از شورای حکام به شورای امنیت نیز منتفی شد.
با این حال در پی گزارش جدید آژانس شاهد موضع گیری کشورهای عضو برجام نبوده ایم. علی رغم فرافکنی ها درباره ذخائر اورانیوم ایران، بعید به نظر می رسد که شاهد انتقاد کشورهای اروپایی باشیم، چرا که جمهوری اسلامی ایران از قبل همه طرف های برجام را از تصمیمات خود مطلع ساخته و جزئیات کاهش تعهدات برجامی در موضوعاتی مانند غنی سازی و درصد آن را نیز به وضوح اعلام نموده است. اگر هم شاهد موضع گیری باشیم این کشورها بار دیگر از ایران خواهند خواست تا به تعهداتش در برجام برگردد؛ در غیر این صورت شاهد اقدامی از سوی آنها نخواهیم بود. به خصوص در این شرایط که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تاریخ سوم نوامبر نیز نزدیک بوده و این کشورها منتظر نتایج آن هستند. رأی ممتنع آنها در جلسه شورای امنیت نیز بر گرفته از همین واقعیت است و آنها را ناچار می سازد که تا زمان برگزاری انتخابات حد وسط را رعایت نمایند. موضوع در مورد دو کشور چین و روسیه نیز به همین شکل است. به نظر می رسد که روسیه تمایل به پیروزی مجدد ترامپ دارد؛ اما این در حالی است که چین و کشورهای اروپایی مایل به تحقق چنین امری نیستند.
در این بین شاهد بودیم که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواهان برگزاری یک نشست آنلاین با حضور 5 عضو دائم شورای امنیت و همچنین آلمان و ایران شد که بعدها با مخالفت ایران و آمریکا روبرو شد. چنین درخواستی به خوبی نشان می دهد که حتی روسیه حل تنش ها و رسیدن به نتیجه را در گروی مذاکره تهران و واشنگتن می داند. از طرفی شرایط کنونی نیز به دوره قبل از تصویب برجام شباهت دارد و قطعنامه های تحریمی متعددی وجود داشت که در نهایت مذاکرات با 1+5 شکل گرفت که در این قالب نیز در نهایت تهران با واشنگتن وارد مذاکره شد. طرف های برجام نیز راه چاره موجود را مذاکره با آمریکا می دانند و به نوعی اعلام می نمایند که با وجود کوشش های زیاد کاری از دستشان بر نمی آید. از همین رو شاهد هستیم که به جز بیانیه ها و حمایت های سیاسی اتفاق دیگر و پیشرفت تازه ای حاصل نمی گردد.
بنابراین پیش بینی می گردد که چنین شرایطی تا انتخابات نوامبر ادامه خواهد داشت و پس از تعیین شدن نتایج مسائل روشن تر خواهند شد و در این شرایط می توان چشم اندازی را متصور بود. سیاست های کلان آمریکا در قبال ایران در حزب جمهوری خواه و دموکرات رویه یکسانی دارند؛ اما این فرایندهای تاکتیکی هستند که تأثیرگذار خواهند بود. اگر مجددا دونالد ترامپ پیروز گردد بیشتر شمشیر را از رو خواهد بست. اگر جوبایدن نیز برنده گردد تاکتیک ها ثابت خواهند بود اما با فرایندهایی کم تنش زاتر و معوقلانه تر.
310311
منبع: خبرآنلاین