طرز تهیه رب زردآلو خانگی خوش رنگ و غلیظ

به گزارش بازی های فکری، رب ها یکی از چاشنی های اصلی آشپزی ایرانی به حساب می آیند. در کنار رب گوجه و رب انار، رب زردآلو هم جایگاه خاصی در تهیه بیشتر غذاهای ایرانی دارد. این رب با طعم ترش و ملس و رنگ طلایی اش می تواند به غذاها عطر و مزه ای متفاوت ببخشد. علاوه بر استفاده در خورش ها و سس ها، رب زردآلو پایه خوبی برای تهیه ترشی ها و انواع غذاهای محلی به شمار می رود. در این مطلب قصد داریم دستور کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه رب زردآلو را همراه با نکات کلیدی و کاربردی برای شما شرح دهیم.

طرز تهیه رب زردآلو خانگی خوش رنگ و غلیظ

مواد لازم برای تهیه رب زردآلو خانگی

  • زردآلو رسیده و تازه 3 کیلوگرم
  • آب به اندازه لازم
  • نمک 2 قاشق غذاخوری

طرز تهیه رب زردآلو

مرحله اول: شستشو و آماده سازی زردآلو

ابتدا زردآلوها را با دقت بشویید تا خاک و گرد و غبار سطحی آن ها پاک گردد. هسته ها را جدا کنید و میوه ها را نصف کنید. بهتر است از زردآلوهای رسیده، شیرین و گوشتی بهره ببرید تا هم رنگ رب زیباتر گردد و هم طعم آن خوشایندتر گردد.

مرحله دوم: پخت اولیه زردآلو

زردآلوها را در یک قابلمه بزرگ بریزید و به مقدار ای آب اضافه کنید که میوه ها تقریبا پوشانده شوند. حال قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید تا زردآلوها به آرامی بپزند و له شوند. این مرحله حدود 30 تا 40 دقیقه زمان می برد.

مرحله سوم: صاف کردن زردآلو

پس از پخت کامل، زردآلوها را از قابلمه خارج نموده و در آبکش یا صافی بریزید. با یاری یک قاشق یا کفگیر، میوه ها را فشار دهید تا گوشت زردآلو جدا شده و پوست و بقایای سفت آن باقی بماند. نتیجه این مرحله، یک مایع غلیظ و یکدست است که پایه اصلی رب زردآلو خواهد بود.

مرحله چهارم: پخت رب

مایع صاف شده را دوباره داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. نمک را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا رب ته نگیرد. این مرحله ممکن است دو تا سه ساعت زمان ببرد. هرچه بیشتر بجوشد، رب غلیظ تر و ماندگارتر می گردد.

مرحله پنجم: رسیدن به قوام مناسب

زمانی که مایع حالت رب گونه و غلیظ پیدا کرد و رد قاشق روی آن باقی ماند، رب شما آماده است. در این حالت رنگ آن نارنجی متمایل به قرمز یا طلایی خواهد شد. بهتر است در اواخر پخت، حرارت را بسیار کم کنید تا رب نسوزد و طعم تلخ پیدا نکند.

مرحله ششم: بسته بندی و نگهداری رب زردآلو

بعد از خنک شدن رب، آن را داخل شیشه های خشک و تمیز بریزید. روی سطح رب کمی روغن مایع بریزید تا از کپک زدگی جلوگیری کند. در شیشه ها را محکم ببندید و در یخچال یا محیطی خنک و تاریک نگهداری کنید.

نکات کلیدی در تهیه رب زردآلو

برای اینکه رب زردآلو خانگی خوش رنگ، ماندگار و بدون مشکل آماده گردد، رعایت چند نکته کاربردی لازم است. این نکات از مرحله انتخاب زردآلو تا بسته بندی نهایی را پوشش می دهند و مانع کپک زدگی، تلخ شدن یا رقیق ماندن رب می شوند. طرز تهیه رب گوجه سبز را هم می توانید در خبرنگاران بخوانید.

انتخاب زردآلو مناسب

زردآلوهای کاملا رسیده، گوشتی و شیرین برترین نتیجه را به همراه دارند. استفاده از میوه های کال باعث رنگ کمرنگ، طعم بیش از حد ترش و کاهش پکتین می گردد. زردآلوهای له شده یا در حال فاسد شدن نه تنها کیفیت و ماندگاری رب را پایین می آورند بلکه خواص زردآلو را هم از دست داده اند.

هسته گیری و برش یکنواخت در تهیه رب زردآلو

هسته ها باید جدا و میوه ها به قطعات هم مقدار خرد شوند تا پخت یکنواخت صورت بگیرد. باقی ماندن هسته زردآلوها یا بخش های سفت مانند پوست ضخیم می تواند باعث تلخی رب گردد و صاف کردن آن را سخت کند.

اندازه آب و زمان پخت اولیه در تهیه رب

آب تنها باید به مقدار ای افزوده گردد که سطح میوه ها را بپوشاند. اضافه نمودن آب زیاد زمان غلیظ شدن را طولانی و طعم رب را رقیق می نماید. در پخت اولیه، حرارت ملایم کافی است تا میوه ها نرم شوند و آب اضافی با جوشاندن کم گردد.

هم زدن مداوم و حرارت کنترل شده در تهیه رب زردآلو

در مرحله غلیظ شدن، هم زدن مداوم لازم است تا رب خوش رنگ تان ته نگیرد. استفاده از حرارت ملایم مانع سوختن و تلخ شدن رب می گردد. برترین ابزار برای هم زدن، کف گیر چوبی یا سیلیکونی است.

نگه داری رب زردآلو

شیشه ها و درها باید پیش از پر کردن کامل استریل شوند. پس از پر کردن، یک لایه نازک روغن روی سطح رب باعث قطع تماس با هوا و افزایش ماندگاری می گردد. این دو اقدام از مهم ترین مراحل برای جلوگیری از کپک زدگی هستند.

شیشه های رب پس از خنک شدن بهتر است در یخچال یا فریزر نگهداری شوند. برچسب گذاری با تاریخ تهیه توصیه می گردد. برای نگهداری طولانی یا هدیه دادن، پاستوریزه کردن شیشه ها پیش از بسته بندی گزینه ای مناسب است.

تعدیل طعم رب زردآلو: نمک، شکر و ترشی

افزودن نمک باید با دقت انجام گردد زیرا اندازه کم، طعم را بهبود می دهد اما اندازه زیاد آن طعم کلی رب را تغییر می دهد. در صورت ترش شدن بیش از حد، می توان اندازه کمی شکر یا عسل اضافه نمود. افزودن چند قطره آب لیمو در خاتمه رنگ و ماندگاری رب را بهتر می نماید.

قوام مناسب رب زردآلو

قوام مناسب زمانی به دست می آید که رد قاشق روی رب باقی بماند و حالت آبکی از بین برود. این مرحله بسته به اندازه آب و حرارت ممکن است چند ساعت طول بکشد. استفاده از حرارت ملایم برترین روش برای رسیدن به قوام مطلوب است.

کاربردهای رب زردآلو و تبدیل به محصولات دیگر

رب زردآلو در خورشت ها، سس ها و انواع غذا با برگه زردآلو کاربرد دارد. بعلاوه از گوشت این میوه می توان برای تهیه لواشک زردآلو استفاده کرد. این تنوع موجب می گردد از یک ماده اولیه، چند محصول مختلف به دست آید.

  1. در غذاهای سنتی و محلی

    رب زردآلو به عنوان یک چاشنی ترش و ملس در برخی خورش ها مثل خورش های محلی شمالی یا جنوبی استفاده می گردد. این رب طعم خاصی به غذا می دهد و جایگزین خوبی برای رب انار یا رب آلوچه در برخی دستورها است.

  2. در سس ها و مرینت

    می توان از رب زردآلو برای تهیه سس مخصوص مرغ، ماهی یا گوشت استفاده کرد. ترکیب آن با ادویه ها و کمی روغن زیتون یک مرینیت عالی برای طعم دار کردن مواد غذایی پیش از پخت خواهد بود.

  3. ترشی ها و چاشنی ها

    افزودن رب زردآلو به ترشی ها و چاشنی های خانگی باعث خوش رنگ و خوش طعم شدن آن ها می گردد.

  4. غذاهای گیاهی

    برای مزه دار کردن خوراک های گیاهی مثل انواع دلمه برگ مو، خوراک عدس یا سبزیجات، رب زردآلو می تواند یک انتخاب متفاوت و خوش طعم باشد.

  5. در تهیه انواع سس سالاد

    مخلوط رب زردآلو با سرکه بالزامیک یا آب لیمو و کمی عسل، یک سس سالاد طبیعی و ملس ایجاد می نماید.

  6. در دسرها و شیرینی ها

    اگرچه کمتر رایج است، اما می توان از رب زردآلو به عنوان لایه یا طعم دهنده در کیک، پای یا دسرهای میوه ای استفاده کرد.

سوالات متداول درباره رب زردآلو

رب زردآلو یکی از فرآورده های خوشمزه و مقوی است که از میوه زردآلو تهیه می گردد و به علت طعم شیرین و ملسی که دارد، کاربردهای متنوعی هم در آشپزی پیدا نموده است. این محصول علاوه بر طعم بی نظیر، سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بوده و بسیاری از افراد در پی پاسخ سوالات متداول درباره خواص، نحوه استفاده و نگهداری آن هستند.

برترین روش برای تهیه رب زردآلو چیست؟

استفاده از زردآلوهای کاملا رسیده و شیرین، پخت ملایم و هم زدن مداوم لازم است. این روش باعث می گردد رب خوش رنگ، غلیظ و خوش طعم آماده گردد و کیفیت بالایی داشته باشد.

چگونه می توان رب زردآلو را بدون کپک نگهداری کرد؟

استریل کردن شیشه ها و درها، اضافه نمودن یک لایه نازک روغن روی رب و نگهداری در یخچال یا فریزر مهم ترین نکات هستند. رعایت این مراحل از کپک زدگی و فساد رب جلوگیری می نماید.

آیا می توان از همان زردآلوها لواشک درست کرد؟

بله، برای طرز تهیه لواشک زردآلو، پس از تهیه رب یا گوشت میوه، آن را روی سینی پهن نموده و خشک کنید. این کار محصولی خوشمزه و سالم به شما می دهد که عمر نگهداری طولانی دارد.

تفاوت طرز تهیه رب آلو با رب زردآلو چیست؟

رب زردآلو نسبت به رب آلو شیرینی طبیعی بیشتری دارد و رنگ روشن تری ایجاد می نماید. برای طرز تهیه رب آلو، استفاده از میوه های کاملا رسیده و پخت ملایم لازم است.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 31 شهریور 1404 بروزرسانی: 31 شهریور 1404 گردآورنده: mbgames.ir شناسه مطلب: 1770

به "طرز تهیه رب زردآلو خانگی خوش رنگ و غلیظ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه رب زردآلو خانگی خوش رنگ و غلیظ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید