غذاهای سنتی استان همدان (قسمت دوم)

به گزارش بازی های فکری، کباب سرداشی

علاقه مردم ایران به میل و مصرف انواع کباب، از شهرتی جهانی برخوردار است. کباب های لذیذ و اشتهاآور ایرانی که عطر و طعم شان هر انسان غذادوستی را به خوردن تنها لقمه ای از آن ، وسوسه می نماید. کباب هایی مانند شیشلیک، کوبیده، برگ، بختیاری، دنده کباب کرمانشاهی و بسیاری دیگر از غذاهای دوست داشتنی و دلپسند، از شهرتی جهانی برخوردار بوده که حتی در بعضی از کشورها مانند ارمنستان و گرجستان، به عنوان غذای بومی و محلی شناخته شده است. کباب سرداشی همدان نیز یکی دیگر از غذاهای معروف و محبوب این استان است که هواداران بسیاری را نه تنها در جای جای این ناحیه از کشور، بلکه در سراسر ایران از آن خود نموده است. بانوان و مادران کدبانو و هنرمند استان همدان با ترکیب موادی همانند: گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، نمک، ادویه وگوجه فرنگی به آماده سازی و طبخ این غذای محلی می پردازند. جالب است بدانید که در گذشته، مردم استان همدان پس از تهیه مواد و ترکیب آن ها با یکدیگر، آن را به نانوایی سنگکی برده تا با حرارت تنور طبخ گردد. به همین علت این غذا به سرداشی یعنی تهیه شده روی سنگ گفته می گردد.

غذاهای سنتی استان همدان (قسمت دوم)

خورشت غوره بادمجان

همانگونه که می دانیم، بادمجان یکی از مواد پرمصرف در رژیم غذایی مردم کشور به شمار می آید. خوراک هایی متنوع با استفاده از این ماده غذایی مفید و لذیذ، به وسیله بانوان خوش سلیقه سرزمینمان تهیه و طبخ می شوند که در نوع خود بی نظیر و اشتهاآور است. بعلاوه طبخ غذاهای اصیل و سنتی که با به کارگیری بادمجان صورت می پذیرد، از معروفیتی دنیای برخوردار است. دلمه بادمجان، کشک بادمجان، میرزاقاسمی و ... از جمله غذاهای دوست داشتنی و لذیذ اصیل ایرانی محسوب می شوند. خورشت غوره بادمجان استان همدان، غذایی است محلی و بومی که در بعضی دیگر از منطقه ها کشور نیز به عنوان خوراکی سنتی و بومی تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد. مادران کدبانوی این استان با استفاده از بادمجان، غوره، پیاز، گوجه فرنگی، نمک، ادویه، مرغ، فلفل، زردچوبه، گوشت چرخ نموده و رب گوجه فرنگی به تهیه و طبخ این غذای لذیذ و مطبوع می پردازند.

آبگوشت فلفل همدان

تنوع بی نظیری از غذاهای آبکی مانند آبگوشت و آش از ویژگی های جالب و قابل توجه رژیم غذایی مردم استان همدان به شمار می آید. غذاها و خوراک هایی مقوی و بسیار مفید که امروزه به علت پیشرفت تکنولوژی و فرصت کم مردم کشور به علت مشغله های کاری روزمره، در مقیاس کمتری نسبت به گذشته طبخ شده و مورد مصرف قرار می گیرند. اما با این وجود، هنوز هم هستند خانواده هایی که علاقه بسیاری به میل کردن این گونه غذاهای بومی و محلی داشته و همچنان با خوردن آن ها در کنار اعضای خانواده، لحظاتی شاد و فراموش نشدنی را تجربه می نمایند. خانواده های استان همدان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با طبخ و میل آبگوشت فلفل مخصوص این استان، از لذت طعمی دوست داشتنی و مطبوع بهره مند می شوند. آن ها با استفاده از گوشت گوسفندی با استخوان، نخود، فلفل سبز مخصوص همدان، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، سیر، زیره سبز، زنجبیل تازه، آبلیمو، نمک و زردچوبه، این غذای لذیذ و سنتی را تهیه و میل می نمایند. به شما پیشنهاد می کنیم پس از سفر به این استان زیبا و بازدید از آثار باستانی و تاریخی شگفت انگیزش، تهیه این غذای محلی را از قلم نیاندازید.

کوفته مخصوص همدان

کوفته های لذیذ و دوست داشتنی در بیشتر استان های کشور، از محبوبیت و مصرف بالایی برخوردار است. قطعا با شنیدن نام کوفته، شهر تبریز و تصویر کوفته مشهورش در فکر ها تداعی خواهد شد. غذایی اصیل و ناب که در سراسر دنیا نیز هواداران خود را یافته است. حتی در رژیم غذایی بعضی از کشورها از جمله کشور گرجستان، ارمنستان، ترکیه، مالزی، تاجیکستان و بسیاری از کشورهای آسیایی، این غذا به عنوان خوراک بومی و محلی مورد استفاده قرار می گیرد. مردم استان همدان نیز در برنامه غذایی خود نوعی کوفته لذیذ و مطبوع را طبخ می نمایند که به کوفته همدانی معروفیت یافته است. آشپزها و بانوان هنرمند و خوش سلیقه این خطه از کشور با استفاده از موادی همانند: گوشت گوسفند، لپه، پیاز، نخود، تخم مرغ، برنج، نمک، فلفل، زردچوبه، آرد نخودچی، آلو و گردو، غذایی فوق العاده و کاملا مغذی را تهیه و میل می نمایند. مصرف این غذا همراه با نان بوده و سبزی خوردن، ماست، دوغ و انواع ترشی نیز مطبوع و دلچسب به نظر می رسد.

آبگوشت کلم

آبگوشت کلم یکی دیگر از غذاهای سنتی و محلی استان همدان به شمار می آید که به علت حضور مواد اولیه مقوی و مغذی بسیار مفید خواهد بود. البته در معرفی غذاهای سنتی استان قم، این غذا که به آبگوشت قنبید معروف بود، به عنوان یکی از غذاهای اصلی و سنتی این استان نیز معرفی و شناخته شده است. مردم استان همدان نیز این غذا را در برنامه غذایی خود قرار داده و آن را خوراک سنتی و بومی محل سکونت خود می دانند. پر واضح است که غذاهای مغذی سنتی که مملو از انواع ویتامین، کلسیم، املاح و مواد مورد احتیاج بدن است، در بسیاری از غذاهای سنتی و بومی استان ها و منطقه ها مختلف کشور، به وفور یافت می گردد و شباهت روش طبخ یا مواد اولیه مصرفی را می توان از دلایل این امر دانست. آبگوشت کلم قمری استان همدان با ترکیب موادی همانند: کلم قمری، نخود، عدس، سیب زمینی، پیاز، گوشت آبگوشتی، زردچوبه، سیر، کشک، فلفل و نمک تهیه و طبخ می گردد. مصرف سبزی خوردن، سیرترشی و ماست با توجه به ذائقه افراد خانواده همراه با آبگوشت کلم قمری بسیار لذیذ و دوست داشتنی به نظر می رسد.

آش گوجه فرنگی

یکی از دلایل مصرف انواع آش، خاصیت درمانی آن ها است که در فصول سرد سال برای جلوگیری از سرماخوردگی یا درمان این بیماری بسیار مفید و موثر خواهد بود. در استان همدان، نوعی آش بومی و سنتی طبخ می گردد که خاصیت دارویی فراوانی داشته و به عنوان غذایی بسیار لذیذ و دوست داشتنی مورد استفاده خانواده های این استان قرار می گیرد. آن ها این غذای بومی را آش گوجه فرنگی می نامند و با استفاده از موادی همانند: گوجه فرنگی، سبزی آشی (جعفری، نعناع، تره)، برنج، لپه، پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن استفاده می نمایند. مصرف این غذا در فصول سرد سال به ویژه فصل زمستان بسیار مفید خواهد بود.

آش آبغوره

تنوع بی نظیری از آش های سنتی و بومی استان همدان بسیار جالب و ستودنی است. مردم این استان در برنامه غذایی روزانه خود، غذاهای سنتی مغذی و مفیدی را قرار داده اند که بیشتر آن ها در سراسر کشور مورد تحسین و به عنوان بخشی از رژیم غذایی استفاده می گردد. آش آبغوره یکی از غذاهای سنتی این استان است که با طعم ترش و فوق العاده ای که دارد، هواداران بسیاری را از آن خود نموده است. این غذای لذیذ و خوش عطر، در فصل زمستان میهمان بیشتر خانواده های استان همدان بوده و با گرمای دوست داشتنی خود، لحظات به یادماندنی را برای اعضای خانواده های این خطه از کشور به ارمغان می آورد. مادران و کدبانوهای خوش سلیقه این استان با استفاده از بلغور گندم، لپه، برنج، گوجه فرنگی، پیاز، گوشت چرخ شده، آب، سیر، آبغوره، نمک، فلفل، زردچوبه و رب گوجه فرنگی (درصورت تمایل) آش آبغوره معروف همدان را تهیه و طبخ می نمایند. این غذا به علت داشتن آبغوره، سیر و گوجه فرنگی از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است که مصرف آن به وسیله کارشناسان تغذیه، برای افرادی که از چربی خون بالایی برخوردارند، توصیه و سفارش شده است. بعلاوه حضور بلغور گندم، عامل بسیار مهمی در برطرف یا جلوگیری از مسائل گوارشی و یبوست خواهد شد. علاوه بر این، بلغور گندم یکی از برترین مواد برای بهبود مراحل غذاسازی پوست در خانم های جوان به شمار می رود که مصرف این غذای محلی، در شادابی و نشاط سلول های پوستی تاثیر بسزایی خواهد داشت.

قوت همدان

بیشتر غذاهای موجود در برنامه غذایی، معمولا به عنوان وعده اصلی صبحانه، ناهار یا شام مورد استفاده قرار می گیرند. اما بعضی از خوراکی های بومی و سنتی در حین داشتن مواد بسیار مغذی و مفید بدن، به عنوان غذایی کامل و سبک در وعده عصرانه یا چاشت میل می شوند. استان ها و منطقه ها تابع آن ها با توجه به ذائقه و فرهنگ غذایی مردم خود، از خوراکی ها و غذاهای متنوع و جالبی برخوردارند که هرکدام در نوع خود بسیار لذیذ، مقوی و قابل توجه کارشناسان تغذیه و سلامتی است. قوت همدان، نوعی عصرانه سنتی است که در این استان از هواداران فراوانی برخوردار بوده و به وسیله مادران کدبانوی این نقطه از کشور، در مقیاس وسیعی تهیه و تدارک دیده می گردد. تنوع جالب این عصرانه بومی، یکی از مهم ترین و بارزترین علل محبوبیت آن به شمار می رود که باعث ایجاد طعم و عطری مختلف خواهد شد. قوت پنیر سبزی یکی از مشهورترین نوع این خوراکی سنتی محسوب می گردد که مادران و آشپزهای باسلیقه استان همدان با استفاده از نان سنگک خشک ، سیب زمینی آب پز (در صورت تمایل می توان آن را حذف کرد)، کره (درصورت تمایل روغن حیوانی جایگزین کره خواهد شد)، پیاز خرد شده، پنیر صبحانه، گردو و سبزی خوردن به تدارک این عصرانه لذیذ می پردازند.

در تهیه این مقاله سعی شد تا به معرفی غذاهای بومی و سنتی استان همدان بپردازیم. قطعا نظرات شما دوستان عزیز یاری شایانی در ارائه هرچه بهتر این قبیل مقالات خواهد نمود. اگر علاقه مند به نان ها و شیرینی های محلی این استان نیز هستید، منتظر مقالات بعدی خبرنگاران باشید.

تهیه شده در خبرنگاران

منبع: کجارو
انتشار: 11 آبان 1403 بروزرسانی: 11 آبان 1403 گردآورنده: mbgames.ir شناسه مطلب: 1673

به "غذاهای سنتی استان همدان (قسمت دوم)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی استان همدان (قسمت دوم)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید