سندرم زانوی دونده چیست؟
به گزارش بازی های فکری، مصدومیت زانوی دونده یا سندرم پتلوفمورال نوعی آسیب دیدگی زانو ناشی از استفاده بیش از حد از زانو است که بیشتر، دونده ها و دوچرخه سواران (بین 2 تا 10 درصد دونده ها و 25 درصد دوچرخه سواران) به آن دچار می شوند. در این مقاله علائم، روش تشخیص و درمان این عارضه را مورد آنالیز قرار داده ایم.
علل ایجاد سندرم زانوی دونده
مصدومیت زانوی دونده فقط برای دونده ها نیست. یک آسیب خاص هم نیست. زانوی دونده یک اصطلاح وسیع برای توصیف درد در زانوست. چندین عامل می تواند این عارضه را به وجود آورد:- فعالیت زیاد یا یک ضربه محکم؛ مانند اینکه زانوی خود را چندین بار برای انجام تمرینات با فشار زیاد خم کنید.
- ضربه مستقیم به زانو مانند زمین خوردن
- ناهمتراز بودن یا کج بودن استخوان پا یا مفاصل؛ اگر هر کدام از استخوان های پای شما از جمله کشگک زانو خارج از موقعیت درست خود قرار گرفته باشد، می تواند فشار زیادی را روی نقاط خاص ایجاد نموده و موجب درد گردد.
- مسائل در پاها و نحوه راه رفتن
- عضلات ضعیف
- نرمی کشگک
- استفاده بیش از حد از مفصل پاتلوفمورال زانو: تحمل وزن بدن به وسیله این مفصل مخصوصا در میان دونده ها و در افرادی که مرتبا از پله پایین و بالا می فرایند یا برای مدت طولانی در حالت نشسته قرار می گیرند.
- مسائل بیومکانیکال زانو: مانند کف پای صاف و انحراف رو به خارج پاشنه و گودی بیش از حد کف پا و … که باعث افزایش فشار به زانو می شوند.
- انجام ورزش های خاص مثل دو و پرش باتمرینات فشرده
- سندروم زانوی دونده در افراد مسن معمولا از عوارض بیماری آرتروز است.
- احتمال ابتلا در زنان دو برابر مردان است زیرا استخوان لگن در زنان پهن تر بوده و استخوان های زانو با زاویه بیشتری به هم می رسند.
علائم زانوی دونده
اولین علامت و مشکل اصلی درد است.
- معمولا در جلوی زانوی خود درد احساس می کنید. درد می تواند در اطراف یا پشت زانو حس گردد.
- هنگام خم کردن زانو، راه رفتن، زانو زدن، دویدن یا حتی بلند شدن از جایگاه درد احساس می کنید.
- زمانی که از پله ها پایین می روید، درد بدتر می گردد.
- هنگام تکان دادن زانو ممکن است از ناحیه اطراف زانو صدا ایجاد گردد.
تشخیص سندرم زانوی دوندگان
برای تشخیص این سندروم، پزشک ابتدا معاینه فیزیکی کامل انجام داده و سپس با آزمایشات و استفاده از تصویر برداری با اشعه ایکس به طور دقیق تر مفاصل را مورد آنالیز قرار می دهد.
درمان سندرم زانوی دونده
برای بیشتر مردم، سندرم زانوی دوندگان با گذشت زمان و درمان به موقع بهبود می یابد. برای یاری به کاهش درد و بهبود سریعتر می توانید:
- به زانوی خود را تا آنجا که امکان دارد استراحت دهید، سعی کنید از مواردی که باعث بدتر شدن آن می شوند، مانند رانندگی، لگد زدن یا نشستن و ایستادن برای مدت زمان طولانی اجتناب کنید.
- برای تسکین درد و تورم زانوی خود، روی نقطه درد کمپرس یخ بگذارید. اینکار را برای 20-30 دقیقه با فاصله 3-4 ساعت تا 2-3 روز، یا تا زمانی که درد از بین برود، انجام دهید.
- با بستن زانوها به یاری باند الاستیک و زانوبندها از مفاصل خود محافظت کنید.
- هنگام نشستن پا را بر روی یک بالش قرار دهید.
- در صورت احتیاج، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف کنید مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن. این داروها به کاهش درد و تورم یاری می نمایند اما می توانند عوارض جانبی داشته باشند س نباید در مصرف آن افراط کنید.
- تمرینات کششی و تقویت عضلات همسترینگ و چهارسر ران می تواند یاری نماینده باشد. متخصصین پزشکی ورزشی می توانند در این زمینه برترین تمرین ها را به شما معرفی نمایند.
- فیزیوتراپی انجام دهید.
- اگر با وجود این تکنیک ها هنوز هم احساس ناراحتی زیادی کردید، به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در موارد نادر ممکن است برای درمان زانوی دونده احتیاج به جراحی باشد. جراح ارتوپدی غضروف آسیب دیده را حذف یا جایگزین می نماید. در موارد شدید، با اصلاح موقعیت زانو فشار و تنش را از مفصل دور می نماید.
علائم بهبودی
مردم با روش های درمانی مختلف بهبود می یابند. زمان بهبود شما بستگی به بدن و آسیب دیدگی تان دارد. بعد از بهبود می توانید ورزش هایی را نتخاب کنید که به زانوی شما فشار کمتری وارد کند مثلا اگر یوگا انجام می دادید، آن را رها نموده و به جای آن به استخر بروید و شنا کنید.
بعد از درمان یا جراحی، زمانی می توانید تمرینات و فعالیت های قبلی خود را دوباره پیگیری کنید که:
- بتوانید بدون درد زانوی خود را کاملا خم کنید.
- هنگام راه رفتن، دویدن یا پریدن، دردی در زانوی خود احساس نکنید.
- زانوی شما به مقدار یک زانوی سالم قوی است.
پیشگیری
- ماهیچه های ران خود را با ورزش مناسب و منظم قوی و پایدار نگه دارید.
- روی سطوح سخت تمرین نکنید.
- قبل از تمرینات ورزشی، بدن خود را گرم کنید.
- تمرین های دارای تغییرات ناگهانی مانند اضافه کردن وزنه سنگین در وزنه برداری یا پرش ناگهانی انجام ندهید.
- کفش های با کیفیت بپوشید.
اگر تجربه ای در این زمینه دارید با ارسال نظر آن را با دیگر کاربران مجله خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: مجله انگیزه