دستور تهیه نان یوخا؛ نان سنتی خوشمزه قزوین
به گزارش بازی های فکری، نان یوخا، نانی بسیار نازک و یکی از قدیمی ترین نان های سنتی قزوین است که در لیست آثار ملی ثبت شده ا ست.
نان یوخا یکی از قدیمیترین نان های سنتی ایرانی است. این نان سنتی قزوینی بیشتر در شهر غلامان در شهرستان راز و جرگلان طبخ می گردد. این نان مخصوص قوم ترک غلامان است. یوخا کلمه ای ترکی است که در زبان محلی به معنی نازک است.
روش پخت نان یوخا به عنوان میراث ناملموس در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است. نان یوخا را معمولا سالی یک بار و برای عید فطر طبخ می نمایند. برای تهیه نان یوخا، بعد از آماده کردن خمیر، آن را به مدت 10 ساعت استراحت می دهند و سپس چانه گرفته و می پزند.
خمیر نان را با وسیله ای چوبی به نام اخلو کاملا نازک می نمایند و سپس روی ساج می پزند. ساج یک وسیله فلزی شبیه به سپر جنگی است که روی اجاق قرارر می گیرد و بعد از داغ شدن، خمیر را روی سطح محدب آن پهن می نمایند و در عرض چند دقیقه نان می پزد.
نان داغ را در سینی گذاشته و رویش مخلوط روغن گوسفندی و زعفران می کشند و دوتایی روی هم قرار داده و بسته بندی می نمایند.
نان یوخا به شکل دایره ای به قطر 30 سانتیمتر و ضخامت 3 - 4 سانتی متر است و فقط برای عید فطر طبخ می گردد.
نان یوخا
مواد لازم:
طرز تهیه
آرد، شکر و روغن و خمیر مایه را مخلوط نموده و به قدری آب اضافه می کنیم که خمیری لطیف حاصل گردد که چسبده نباشد. خمیر را در ظرفی که 3 برابر بیشتر جا دارد بگذارید، روی خمیر را پوشانده و 10 ساعت در دمای اتاق استراحت بدهید.
خمیر را کمی ورز دهید تا هوایش گرفته گردد سپس به میزان نارنگی چانه بگیرید. روی سطح کار را آرد پاشی کنید. خمیر را با وردنه باز کنید تا کاملا نازک گردد و سپس روی ساج یا تابه برعکسی که روی گاز داغ نموده اید، بپزید.
نان یوخا نازک است و خیلی سریع می پزد. اگر داغی ساج کم باشد، نان به ظرف خواهد چسبید.
منبع: فراروبه "دستور تهیه نان یوخا؛ نان سنتی خوشمزه قزوین" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "دستور تهیه نان یوخا؛ نان سنتی خوشمزه قزوین"
ابوطالب نجاری 7 فروردین 1403
سلام وقتتون بخیر
همه جا روش پختن نان یوخا قزوینو دادن
از کجا میشه خرید